Unghundsmästerskapet 2021

Här kommer du kunna läsa om allt nytt som planeras inför Unghundsmästerskapet den 10 juli 2021


Anmälan förlängs till 29 juni

2021-06-22

2021 firar Jaktretrieverklubben (JRK) 20 år och det gör med ett Unghundsmästerskap. Vi har fått fantastisk respons och många anmälda till detta mästerskap. Särskilt glädjande är att så många har valt att registrera in enskild hund i SJR för att kunna delta. Idag tog JRK beslutat att låta anmälan vara öppen fram till 29 juni så fler får chansen.

Ni behöver inte vara "proffs" för att starta. Förutom att det är en tävling där en vinnare koras, blir det en lugn och trevlig dag i vacker miljö där du får möjligheten att testa dig och din hund i olika jaktliga situationer på tre olika stationer anpassade för unga hundar. Ingen åker ut - alla får vara med till slutet även om nervositeten skulle ta överhand och efter varje uppgift tilldelas ni förutom poäng, även en muntlig kritik med förslag på hur du kommer vidare i träningen med din unga hund.

Följande behöver göras om du planerar starta:

1) anmäl dig till start och betala in startavgiften i JRKs webbutik.

2) Om din hund INTE är registrerad i SJR - Svenskt Jakthundsregister eller RJK - Retrievernes JagthundeKlub, måste en sådan anmälan göras direkt - följ stegen nedan:

3) Registrera hunden i SJR -  Registrera enskild hund

4) Betala sedan in 300 SEK till SJRs Plusgiro konto (info finns också på blanketten)

5) Skicka ett mail till SJR, I mailet meddelar du att du behöver registreringsnumret för att kunna starta på JRKs Unghundsmästerskap den 10 juli.

6) Blanketten skickar du sedan på posten som önskat av SJR. Ta chansen nu..

2021-06-18

Kom ihåg att anmäla er till Unghundsmästerskapet 2021 senast på måndag 21/6! 

Ni behöver inte vara "proffs" för att starta. Förutom att det är en tävling där en vinnare koras, blir det en lugn och trevlig dag i vacker miljö där du får möjligheten att testa dig och din hund i olika jaktliga situationer på tre olika stationer anpassade för unga hundar. Ingen åker ut - alla får vara med till slutet även om nervositeten skulle ta överhand och efter varje uppgift tilldelas ni förutom poäng, även en muntlig kritik med förslag på hur du kommer vidare i träningen med din unga hund.

Vi delar ut flera fina priser från Mästerskapets Huvudsponsor Revatorpets samt sponsorerna Hunden och Herden, Widforss, Svenska Jägareförbundet, The Need For Tweed, Grunditz Tassar och Roslagens Hundrehab. Om dem kan du läsa mer om nedan. Självklart finns även Jaktretrieverklubbens profilprodukter med på prisbordet.

Har du ingen unghund och ändå vill vara med denna dag, kan du kontakta provledningen för att hjälpa till som funktionär istället. 

Hoppas att vi ses den 10 juli, varmt välkomna!

Unghundsmästerskapet 2021 sponsorer


Information

2021-06-09

JRKs Unghundsmästerskap 10 juli närmar sig och ett startkrav är att hunden ska vara SJR registrerad. Vill du starta i Unghundsmästerskapet, men din hund är inte registrerad i SJR, vill JRK tipsa dig om att det är lätt att registrera enskild hund i SJR.

Med en hund registrerad i SJR kan du inte bara delta i JRK Unghundsmästerskapet utan du har också möjlighet att delta i alla våra andra prov, t.ex. markprov och vårt stora årliga mästerskap, där SJR krav finns. Dessutom blir dina tävlingsresultat stambokförda hos SJR.

 
Svensk Jakthundsregister (SJR) tar emot enskild registrering av hund. Det kostar 300 SEK om du är medlem i en associerad klubb, vilket JRK är. Registrering av enskild hund gör du genom att fylla i och skriva ut blanketten, sedan skicka in den till SJR (se knapplänk nedan).

Varmt välkommen till vårt Unghundsmästerskap för dig som har en unghund som är mellan 12-24 månader!

Sista anmälningsdag 21 juni 2021.


Har du frågor kontakta provledaren - Emelie Nilsson


Mästerskaps-
miljö

Unghundsmästerskapet genomförs i Östergötland den 10 juli

Här kommer lite miljöbilder från platsen där JRKs ungdomsmästerskap genomförs.  Provet genomförs i en ekhage som sluttar mot en av alla de sjöar som ingår i Kinda kanal och kommer bestå av flera stationer både land och vattenapporter.

Sista anmälningsdag är den 21 juni 2021!


Unghundsmästerskapet, så här är upplägget…

Jaktretrieverklubbens första Unghundsmästerskap går av stapeln i Rimforsatrakten den 10 juli.

Unghundsmästerskapet är upplagt som ett prov där alla hundar i konkurrens tävlar mot varandra. Syftet är att kunna finna det ekipage som gör bäst ifrån sig under tävlingen – men det är också ett strålande tillfälle att få pröva sig själv som hundförare tillsammans med sin hund i situationer som efterliknar de uppgifter som den apporterande hunden kan ställas inför under jakt – och som följdaktningsvis också är sådana moment som finns med i de olika prov vi har inom JRK.

Unghundsmästerskapet är alltså förutom en tävling, där syftet är att kora den bästa hunden, också ett bra tillfälle för dig som vill få möjlighet att pröva dig och din hund i typiska apporteringssituationer.

Unghundsmästerskapet kommer att vara upplagt av ett antal stationer där varje station innehåller några uppgifter som hund och hundförare ska lösa. Uppgifterna är typiskt sådana som den apporterande hunden ställs inför vid jakt men de är givetvis anpassade till att hundarna är unga. Det kommer att handla om markeringar, sök och dirigering – både på land och i vatten. Skott kommer att avlossas vid samtliga stationer och dummies används i alla apporteringsmoment.

Varje uppgift poängsätts enligt FCI poängskala (0-20poäng):
0 poäng – diskvalificerande fel enligt provreglemente eller att uppgiften inte blir löst.

0-10 poäng – en mycket osäker prestation med flera fel, där hunden har stort besvär med uppgiften och där genomförandet är präglat av belastande fel i varierande grad.

11-15 poäng – en solid prestation där uppgiften löses på ett säkert sätt. Obetydliga fel kan accepteras.

15-20 poäng – En överbevisande prestation där hund och förare fungerar effektivt tillsammans. Uppgifterna löses så att det ser lätt ut. Prestationen är präglad av hundens förmåga och den utförs utan fel.

Totalt fyra vinnarplaceringar kan utdelas och 1:e vinnare blir Unghundsmästare 2021.
För kunna bli premierad krävs minst 60 procent av maximum samt minimum 10 poäng per station. Utmärkelser kan också delas ut under förutsättning att kvalitén är tillräckligt god.

Mer detaljerad information om bedömning kan du finna i vårt provreglemente.

Har du frågor om provupplägg, kontakta provledare Emilie Nilsson                          eller domare Åsa Norrby för frågor om provreglemente.

Läs mer om startkrav och startavgifter och vilka som dömer i länken nedan där även anmälan och betalning till provet görs.

Startkrav
    • Hundens ägare och förare ska vara medlem i JRK eller utländsk klubb godkänd av JRK
    • Hunden måste vara registrerad SJR eller RJK
    • Utländska hundar ska vara registrerade och stambokförd
    • Hundens ålder mellan 12-24 månader vid provstart.