Unghundsmästerskapet 2021Unghunds-Mästerskapsvinnare 2021

Mästerskapets 1:e vinnare:Kristina Törnberg med Pilens Puh
Mästerskapets 2:e vinnare:
Carl Berg med Caper Cailie’s Charisma

Domare: 
Henrik Møller och Bo Nilsson (Panel-A), Åsa Norrby (Panel-B)

Resultat

Så är Jaktretrieverklubbens första Unghundsmästerskapet avklarat. Ett fint sätt att uppmärksamma att klubben fyller 20 år i år. 

Tack till markägare, domare, provledare, funktionärer, sponsorer och sist men inte minst till alla deltagare.

Då hundarna endast är 12-24 månader så kan träningsnivån skilja mycket och det kan vara stor skillnad på hundarna – och sedan är de just unghundar – och det vet vi ju alla vad det kan innebära.

Det är extra roligt att våra prov också lockar deltagare med så stor skillnad i erfarenhet. Allt ifrån deltagare som för första gången ställer upp med sin första apporterande hund på prov till deltagare som har lång erfarenhet från både prov och apporterande hundar.

Det är roligt att se att många utmanar sig själva – för det är ju så man utvecklas tillsammans med sin hund. 

Vi hoppas att alla deltagare har uppskattat provet och att alla har hittat något de kan ta med sig hem när det gäller fortsatt arbete tillsammans med sin hund. 

För er som inför detta prov registrerade in er hund i SJR – och för er andra också såklart – så är ni varmt välkomna tillbaka till våra andra event- vi har flera prov inplanerade, webbinarie och träningsjakter etc. 

Sist med absolut inte minst – än en gång grattis till provets 1:e vinnare Kristina Törnberg med Pilens Puh och 2:e vinnare Carl Berg med Caper Cailie’s Charisma – som visade upp ett mycket fint arbete.

Provkatalogen

JRK firar 20 år med att genomföra sitt första Unghundsmästerskap. Ett stort intresse har det visat sig och vi har hela 24 startande unghundar mellan 12-24 månader.

Vi vill rikta ett stort tack till Er som varit med hela vägen för att göra Jaktretrieverklubbens Unghundsmästerskap 2021 möjligt att genomföra. Styrelsen, planeringsgruppen, markägare och våra sponsorer.  

Unghundsmästerskapet 2021
Huvudsponsor

Lotta Driscoll och Revatorpets är mästerskapets huvudsponsor. Mer om huvudsponsorn kan ni läsa på www.lottadriscoll.se

 

2021-06-29

2021 firar Jaktretrieverklubben (JRK) 20 år och det gör med ett Unghundsmästerskap. Vi har fått fantastisk respons och många anmälda till detta mästerskap. Glädjande är också att så många har valt att registrera in enskild hund i SJR för att kunna delta.

ANMÄLAN ÄR NU STÄNGD!

Följande behöver göras för dig som anmält dig att starta men inte har hunden registrerad i SJR:

1) Om din hund INTE är registrerad i SJR - Svenskt Jakthundsregister eller RJK - Retrievernes JagthundeKlub, måste en sådan anmälan göras direkt - följ stegen nedan:

3) Registrera hunden i SJR -  Registrera enskild hund

4) Betala sedan in 300 SEK till SJRs Plusgiro konto (info finns också på blanketten)

5) Skicka ett mail till SJR, I mailet meddelar du att du behöver registreringsnumret för att kunna starta på JRKs Unghundsmästerskap den 10 juli.

6) Blanketten skickar du sedan på posten som önskat av SJR.


Mer info om startkrav och upplägg kan du läsa längre ner på sidan.

Har du frågor kontakta provledaren - Emelie Nilsson


Mästerskaps-
miljö

Unghundsmästerskapet genomförs i Östergötland den 10 juli

Förutom att det är en tävling där en vinnare koras, blir det en lugn och trevlig dag i vacker miljö där du får möjligheten att testa dig och din hund i olika jaktliga situationer på tre olika stationer anpassade för unga hundar. Ingen åker ut - alla får vara med till slutet även om nervositeten skulle ta överhand och efter varje uppgift tilldelas ni förutom poäng, även en muntlig kritik med förslag på hur du kommer vidare i träningen med din unga hund.


Unghundsmästerskapet, så här är upplägget…

Jaktretrieverklubbens första Unghundsmästerskap går av stapeln i Rimforsatrakten den 10 juli.

Unghundsmästerskapet är upplagt som ett prov där alla hundar i konkurrens tävlar mot varandra. Syftet är att kunna finna det ekipage som gör bäst ifrån sig under tävlingen – men det är också ett strålande tillfälle att få pröva sig själv som hundförare tillsammans med sin hund i situationer som efterliknar de uppgifter som den apporterande hunden kan ställas inför under jakt – och som följdaktningsvis också är sådana moment som finns med i de olika prov vi har inom JRK.

Unghundsmästerskapet är alltså förutom en tävling, där syftet är att kora den bästa hunden, också ett bra tillfälle för dig som vill få möjlighet att pröva dig och din hund i typiska apporteringssituationer.

Unghundsmästerskapet kommer att vara upplagt av ett antal stationer där varje station innehåller några uppgifter som hund och hundförare ska lösa. Uppgifterna är typiskt sådana som den apporterande hunden ställs inför vid jakt men de är givetvis anpassade till att hundarna är unga. Det kommer att handla om markeringar, sök och dirigering – både på land och i vatten. Skott kommer att avlossas vid samtliga stationer och dummies används i alla apporteringsmoment.

Varje uppgift poängsätts enligt FCI poängskala (0-20poäng):
0 poäng – diskvalificerande fel enligt provreglemente eller att uppgiften inte blir löst.

0-10 poäng – en mycket osäker prestation med flera fel, där hunden har stort besvär med uppgiften och där genomförandet är präglat av belastande fel i varierande grad.

11-15 poäng – en solid prestation där uppgiften löses på ett säkert sätt. Obetydliga fel kan accepteras.

15-20 poäng – En överbevisande prestation där hund och förare fungerar effektivt tillsammans. Uppgifterna löses så att det ser lätt ut. Prestationen är präglad av hundens förmåga och den utförs utan fel.

Totalt fyra vinnarplaceringar kan utdelas och 1:e vinnare blir Unghundsmästare 2021.
För kunna bli premierad krävs minst 60 procent av maximum samt minimum 10 poäng per station. Utmärkelser kan också delas ut under förutsättning att kvalitén är tillräckligt god.

Mer detaljerad information om bedömning kan du finna i vårt provreglemente.

Har du frågor om provupplägg, kontakta provledare Emilie Nilsson                          eller domare Åsa Norrby för frågor om provreglemente.

Läs mer om startkrav och startavgifter och vilka som dömer i länken nedan där även anmälan och betalning till provet görs.

Startkrav
    • Hundens ägare och förare ska vara medlem i JRK eller utländsk klubb godkänd av JRK
    • Hunden måste vara registrerad SJR eller RJK
    • Utländska hundar ska vara registrerade och stambokförd
    • Hundens ålder mellan 12-24 månader vid provstart.